F.A.S.T. ry:n GT7 eSM22 sarja tekee historiaa

Sunnuntai 25.9.2022 kello 19:00 pysähtyvät kellot ja silloin tehdään historiaa. Suomessa on alkanut uusi virallinen kansallisesta mestaruudesta ajettava moottoriurheilun eSM-sarja, joka avaa SM-tittelistä taistelun oikeasti ihan jokaiselle suomalaiselle. Palaamme tuohon historian tekemiseen hieman tuonnempana.

.Suomen Mestaruuden edessä oleva e-kirjain kertoo monille siitä, että kyseessä ei ole oikeilla autoilla ajettava sarja, johon osallistuakseen kuljettajien tulee maksaa tuhansia euroja ja matkustaa pitkiä matkoja osallistuakseen sarjaan.

Kyseessä on Gran Turismo 7 Suomen Mestaruussarja, jonka järjestää Finnish Auto Simracing Team ry (F.A.S.T. ry). Sarja tottelee tarkemmin nimeä “Auto85 GT7 eSM 2022”.

Historialliseksi sarjan tekee myös se, että koskaan aiemmin ei Suomessa ole ajettu PlayStationilla Gran Turismon Suomen Mestaruudesta, vaikka pelisarjalla on ikää jo yli 25-vuotta.

Joten miksi vasta nyt? Tähän vastaa F.A.S.T. ry:n puheenjohtaja Markus Viitanen.

Yhdistyksemme on tehnyt yli kymmenen vuotta määrätietoista työtä sen eteen, että myös konsolikuljettajat pääsisivät ajamaan halutusta virallisesta Suomen Mestaruus-tittelistä. Tähän saakka kirkkaimmasta kansallisesta mitalista on päässyt ajamaan ainoastaan PC-pelaajat.

Jo Gran Turismo 7 edellisen version (Gran Turismo Sport) loppuvaiheet osoittivat sen, että Turismolla pystytään järjestämään todella laadukkaita kansallisia ja kansainvälisiä sarjoja.”

Viitanen tietää mistä puhuu, sillä hän on ollut yli vuosikymmenen mukana viemässä Suomen Gran Turismo skeneä eteenpäin niin kotimaisilla kuin kansainvälisillä vesillä. Ja laiva menee oikeaan suuntaan.

Tästä kertoo paljon se, että Finnish Auto Simracing Team ry on valittu vuodeksi 2022 sekä juuri alkaneen Suomen Mestaruus-sarjan operaattoriksi, kuin myös viralliseksi Gran Turismon Suomen maajoukkueoperaattoriksi. 

F.A.S.T. ry on myös perustanut epävirallisen Pohjoismaiden Mestaruussarjan, Nordic Mastersin.

Tukeaksemme Gran Turismo kuljettajien kehitystä olemme tehneet jo vuosia tiivistä yhteistyötä muun muassa Ruotsin Gran Turismon pääsarjan, SRL:n (Swedish Racing League) kanssa. Tätä kehityspolkua silmälläpitäen perustimme vuonna 2021 Nordic Mastersin. Sen kautta neljän Pohjoismaan pääsarjoista kootut joukkueet kohtaavat toisensa kuukausittain ajettavassa sarjassa. Kuljettajilta saatujen palautteiden mukaan tämä sarja on tarjonnut monelle heidän uransa hienoimpia kisoja. Ja tietenkin siinä on aina oma fiiliksensä kun kuski saa “vetää niskaansa” virallisen maajoukkuepaidan ja lähtee edustamaan Suomea. Kokeneemmallakin kuskilla saattaa käsi vähän täristä ennen starttia kisan status huomioiden “, jatkaa Viitanen silmää vinkaten.

Suomen Mestaruus-sarjan erityisen merkityksen Viitaselle huomaa kaikesta mitä hän sanoo. Sarjan todellisen merkityksen Viitaselle tietää vain herra itse. Mutta selvästi se on suuri. Oma aktiivinen Gran Turismon kilpaura alkaa olemaan hänellä jo takana, mutta halu mahdollistaa muille Suomen Mestaruus-tittelistä ajaminen on palava.

Tavoitteenamme oli toteuttaa sellainen matalan kynnyksen sarja, jonka kautta jokaisella konsolipelaajalla on oikeasti mahdollisuus lähteä taistelemaan ensimmäisestä virallisesta Gran Turismon Suomen Mestaruudesta. Toivomme että nykyiset Gran Turismo kuljettajat lähtisivät rohkeasti mukaan ja pitäisivät tätä eniten mahdollisuutena osallistua Suomen Mestaruudesta ajamiseen, eivätkä tarttuisi vaikkapa siihen, että kuka sarjaa järjestää. Olemme vielä pienehkö ja vapaaehtoisten voimin toimiva yhdistys, mutta toteuttamiemme sarjojen laatu ja tahtomme toteuttaa kuljettajia kehittäviä tapahtumia ja sarjoja pitäisi puhua jo puolestaan.”, jatkaa Viitanen.

Maaliskuussa 2022 julkaistu Gran Turismo 7 päästää nyt sekä PlayStation 4 että PlayStation 5 kuljettajat yhtä aikaa samoille radoille, jolloin oikeasti jokaisella halukkaalla on mahdollisuus päästä kokeilemaan vauhtiaan. Sarjaan osallistuakseen kuljettaja tarvitsee vain PlayStation 4 tai 5 ja Gran Turismo 7 pelin. 

Tämän lisäksi kuljettajan tulee hankkia 10 euron hintainen Suomen Elektronisen Urheilun Liitto – SEUL ry:n lisenssi.

Eli kyseessä on todella matalan kynnyksen mahdollisuus kaikille PlayStation pelaajille.

Sarjaan voi osallistua vaikka yhdelle karsintaviikolle, eli ilmoittautuminen ei sido kuljettajaa ajamaan koko sarjaa. Sarjaan voi käydä tutustumassa tiistaisin järjestettävissä vapaissa harjoituksissa, jotka on kaikille avoimia tapahtumia, eikä siis vaadi edes kilpailuun osallistumista tai lisenssin hankintaa.

Sarjan ensimmäinen karsintaviikko ajettiin syyskuussa, mutta viikkoja on jäljellä vielä kolme ja jokaisesta niistä jatkaa voittajat suoraan talvella ajettavaan pääfinaaliin.

Pääfinaali otettaessa puheeksi, siirtää Viitanen keskustelun kohteliaan mysteerisesti eteenpäin.

En valitettavasti voi puhua vielä tarkemmin pääfinaalin suunnitelmista, mutta varmaa tulee olemaan se, että pääfinaalin ensimmäisten tietojen julkaisun jälkeen kuljettajien kaasujalka alkaa painamaan vieläkin enemmän ja viimeistään silloin sarja tulee saamaan arvoistaan huomiota.”

Se mitä tämä tarkoittaa, jää meille vielä odotettavaksi, mutta viimeisestä kommentista voitaneen päätellä, että kuljettajien kannattaa lähteä mukaan tähän historialliseen ensimmäiseen Gran Turismon Suomen Mestaruus-sarjaan heti eikä odottaa enempää.

Tarkemmat ohjeet sarjaan ilmoittautumiseen ja sarjatiedot löydät FiSRA:n kautta löytyviltä sarjan omilta sivuilta.

https://simracing.fi/kaudet/131

 

Finnish Auto Simracing Team ry SoMe

https://fast-simracing.com

https://facebook.com/FinnishAutoSimracingTeam

https://youtube.com/FinnishAutoSimracingTeam

Twitter: @Fast_Simracing

Instagram: @finnishautosimracingteam