Oletko miettinyt miten pääset mukaan simumaailmaan? Nyt on oiva mahdollisuus, kun Finnish Auto Simracing Team ry järjestää touko-kesäkuussa matalan osallistumiskynnyksen Back2Basics-sarjan.

Sarja on tehty aloittelevia ja vähemmän kokemusta omaavia kuskeja ajatellen, mutta siihen saa osallistua kuka vaan ajotaidosta riippumatta. 

Joten jos olet joskus miettinyt aloittavasi simuharrastuksen, tätä helpommaksi sitä ei enää voida tehdä. Tarvitset vain PlayStation 4 tai PlayStation 5 konsolin sekä Gran Turismo Sport pelin!

Sarjan vaativuus kasvaa hieman sarjan edetessä alkaen N200 autosta ja päättyen Gr.4 luokan autoon, mutta autot on tarkkaan valittu siten, että niitä pystyy ajamaan kuka tahansa hyvin pienelläkin opetteluajalla. 

Sarja koostuu viidestä osakilpailusta. Kaikki kisat ajetaan Interlagosin radalla, jolloin kuljettajalla ei mene aikaa uuden radan opetteluun, vaan tässä sarjassa keskitytään ajokaluston hallintaan, ratakäyttäytymiseen sekä sarjoihin osallistumisen opetteluun (ilmoittautumiset, harjoitukset, aika-ajo, huonejaot, kisatilanteet jne).

Kisojen pituudet kasvavat jokaisessa osakilpailuissa noin 5-10min / osakilpailu, jolloin kuljettaja harjaantuu hiljalleen kohti pidempiä kisasessioita.

Sarjan jälkeen kuljettajalla on valmiudet osallistua F.A.S.T.:n järjestämään syyskauden ensimmäiseen pääsarjaan, joka ajetaan myös Gr.4 kalustolla.

Ja kuten sanotaan, eikä siinä vielä kaikki!

Kaiken tämän lisäksi Finnish Auto Simracing Team on kehittänyt sarjaan mukaan oman kuskimentorijärjestelyn, jonka avulla jokaisella on mahdollisuus saada lähes henkilökohtaista opetusta F.A.S.T.:n kokeneelta kuljettajakaartilta!

KISAMENTORI

Jokainen meistä ajosimulaattoripelaamista harrastava on aikanaan kamppaillut monenlaisten pienempien ja suurempien ongelmien kanssa. Pelien asetukset ja niiden virittäminen omaa ajotyyliä tukevaksi, ohjaimien asetukset ja niiden virittäminen ja tietysti suurimpana haasteena löytää tapa nopeaan ja kilpailukykyiseen ajamiseen. 

Olisipa ollut rinnalla joku kaveri, jolta olisi rauhassa ja sopivina annoksina ammentaa neuvoja ja oppia, olisi varmaankin ajamisen nautinnollisuus kehittynyt nopeammin.

Yhdistyksessä toimivat vapaaehtoiset, hyvän ajotaidon omaavat kuskit ryhtyvät 1-3:n kokemattomamman kuljettajan tukihenkilöksi. 

Näiden tutkaparien yhteistyö toteutetaan esim. pienryhmässä järjestettävien treenisessioiden kautta ja/tai kisatapahtumissa radalla ajavan ”oppilaan” kisainssinä tarkkaillen kisatapahtumia, kuljettajan ajotapaa ja reaktioita kisatapahtumiin, antaen ohjeita taktiikan toteuttamisesta, ajolinjojen korjaustarpeista jne. 

Aluksi tuki kohdennetaan ajamiseen liittyviin vinkkeihin ja neuvoihin, jatkossa autojen säätämisen tukeminen täydentää tuen sisältöä.

Mentorit järjestävät viikoittain pienryhmäopetussessioita, joissa tarkkaillaan kuljettajan toimia eri kisatilanteissa ja tarjotaan apua kuljettajaa askarruttavissa kysymyksissä.

Lisäksi mentorit katsovat jälkikäteen läpi suojattiensa kisasessiot ja antavat palautetta sekä korjaavat niissä mahdollisesti tapahtuneita virheitä.

SARJAFORMAATTI LYHYESTI:

Sarja ajetaan tiistaisin viikon välein touko-kesäkuussa 2021 alkaen kello 18:30 siten että kisasessio pyritään päättämään kello 20:00 mennessä.

Poikkeuksena kisan 4-5 väli on kaksi viikkoa, jotta kuljettajilla on aikaa auton säätämiseen. 

Kuljettajille annetaan yksi auto jolla kaikki kisaavat (onemake). Autot on valittu siten, että niihin on helppo päästä sisään, eivätkä vaadi kuljettajalta aikaisempaa ajokokemusta simulaattoreista.

Ajoapujen (TSC ja ASM) käyttö on kielletty sarjassa, jotta kuljettaja ei opi nojaamaan tietokoneeseen vaan oppii kehittämään omaa autonkäsittelytaitoaan autoluokkien edetessä sarjan aikana. 

Jarrumerkit sekä ajoviivat on sarjan alussa (kisa 1-3; N-luokka) sallittuna.

Kisoissa ajetaan ensin 10min aika-ajo, jonka perusteella huonejaot tehdään. 

Huoneet jaetaan ns alhaalta päin, eli aika-ajossa 15 hitainta kuskia muodostaa huoneen A1, jolloin he pääsevät opettelemaan ajamista oman tason mukaisessa täydessä huoneessa.

Tällä tavalla vähemmänkin kokemusta omaavat kuljettajat saavat mahdollisimman autenttisen kuvan kilvanajosta.

Huoneita jaetaan sitten hitaimmasta nopeimpaan sen mukaan kuinka monta kuskia on kisassa mukana. Mahdollisessa vajaassa huoneessa ajavat sitten karsinnan nopeimmat kuskit.

Tarkemmat säännöt ja tiedot löytyy sarjan sivulta FiSRAn palvelusta.

Kisoista tullaan tekemään jälkilähetys F.A.S.T: Youtube-kanavalle.

Joten nyt jos koskaan kannattaa lähteä mukaan, eihän sitä tiedä jos vaikka innostut niin paljon että sinusta tullaan kruunaamaan tulevaisuudessa seuraava eSM-voittaja!

Nähdään radalla!

F.A.S.T. SoMe:

Facebook

YouTube

Twitter:

@fast_simracing

@fast_markusvii

@simracingfi

Discord